Att ta bilder på djur i naturen kan vara ett spännande sätt att uppleva naturen, men det kan också vara utmanande att få riktigt bra bilder. För att fånga vackra bilder av djur hjälper det först att ha en förståelse för grundläggande fotograferingskoncept. När du har grunderna på plats finns det flera saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få det fantastiska djurlivet. Jag ska ge dig ett gäng med tips!
Generellt sett vill du ha en snabb slutartid för att frysa rörelser hos djur i rörelse. Prova 1/250, 1/500 eller ännu snabbare.
Exakt hur snabb du behöver att din slutartid ska vara beror mycket på vilken typ av djur du tar bilder av, aktivitetsnivån och längden på ditt objektiv. För djur som sitter stilla kan du fotografera med relativt långsamma slutarhastigheter, kanske till och med så låga som 1/100-dels sekund, men för djur på språng vill du förmodligen använda 1/500-dels sekund eller snabbare. För springande djur, börja med en slutartid runt 1/1000-dels sekund och för flygande fåglar kommer du sannolikt att behöva använda 1/1250-dels sekund eller snabbare.
Om du fotograferar i bländarprioritetsläge, som många naturfotografer gör, väljer du din slutartid genom att öka eller minska bländaren. Om du till exempel vill ha en snabbare slutare väljer du ett mindre f-stop-nummer och vice versa.
Om du använder en kamera som inte låter dig justera bländaren eller slutartiden manuellt, leta efter olika autoscener. Om du placerar din kamera i sportscenen får kameran att prioritera en snabb slutartid för att frysa rörelser.
Du bör också tänka på förhållandet mellan slutartid och storleken på objektivet du använder. Tumregeln för att ta reda på den lägsta handhållna slutartiden som ger en skarp bild är att titta på objektivets brännvidd och låta slutartiden matcha den ömsesidiga av den siffran. Om du till exempel har ett 250 mm-objektiv vill du fotografera med 1/250-dels sekund eller snabbare medan du håller kameran i handen. Om du behöver en längre slutartid, använd ett stativ eller monopod för att stabilisera kameran.
Även om det kan verka kontraintuitivt väljer många naturfotografer att fotografera i bländarprioritetsläge (du väljer manuellt bländare och låter kameran bestämma slutartiden) eftersom det gör det lättare att få en korrekt exponerad bild av rörliga djur samtidigt som det tillåter mycket av manuell kontroll.
Bländarprioritet föredras ofta framför att använda slutartidsprioritet (du väljer slutartid manuellt och låter kameran bestämma bländaren), eftersom slutartidsprioritet ibland kan resultera i en över- eller underexponerad bild. Om du till exempel väljer en snabb slutartid för att frysa rörelsen hos ett djur i rörelse, kan kameran stöta emot den nedre gränsen för bländarintervallet och inte kunna uppnå en korrekt exponering.
För att fånga ett rörligt motiv med bländarprioritetsläge, skulle du välja ett litet f-stoppnummer för att släppa in mer ljus. Detta kommer att tvinga din kamera att välja en snabb slutartid för att uppnå rätt exponering, men det kommer att begränsa slutartiden till en som ger rätt exponering. Om du behöver en snabbare slutartid än du kan uppnå genom att justera bländaren, kan du alltid öka din ISO med ett stopp eller två.
En bra tumregel för fotografering av vilda djur är att ställa in ISO i mellanområdet, någonstans runt 400 – 800. I många ljussituationer gör detta att du kan fotografera med en tillräckligt snabb slutarhastighet för att frysa rörelser hos djur i rörelse. Om du behöver en ännu snabbare slutartid för att ta bilden kan du höja ISO-värdet ännu högre.
Om du inte vill oroa dig för att ställa in ISO så att du kan fokusera på att välja rätt slutartid och bländare för din bild, kan du använda auto ISO. Vissa kameror tillåter dig till och med att ställa in en maximal ISO när du använder auto, så du låter kameran bestämma ISO men vet att den inte kommer att gå över en viss punkt.
Genom att använda en stor lins kan du ta bilder på långt håll men få resultat som ser ut som om du bara befann dig några meter från djuret. För de flesta naturfotografer räcker det med ett objektiv med 200 - 400 mm brännvidd. Detta kan antingen vara ett objektiv med fast brännvidd eller ett zoomobjektiv. Zoomlinser är populära eftersom de ger dig flexibiliteten att ändra brännvidden; till exempel kan du ta bilder av något bara några meter från dig och sedan snabbt zooma in på ett djur som är 50 meter bort.
Du kanske vill aktivera bildstabilisering (IS) för att hjälpa till att eliminera oskärpa från alla ostadiga bilder du kan ha under dina bilder, särskilt i situationer med svagt ljus eller långsam slutartid. Många långa objektiv har två IS-lägen: ett för att stabilisera både vertikalt och horisontellt och ett för bara vertikalt, vilket fortfarande låter dig panorera sida till sida. Om du använder ett stativ, håll bildstabiliseringen avstängd.
Överväg en telekonverter: Objektiv kan bli ganska dyra, speciellt när de kombinerar riktigt stora brännvidder (vissa kan vara så höga som 800 mm), mycket låga bländare för att släppa in mer ljus och bildstabilisering för att minska kameraskakningar. Ett mer kostnadseffektivt sätt att öka din räckvidd är att lägga till en telekonverter till ett objektiv du redan har.
Att manuellt fokusera på ett djur i rörelse kan vara ganska svårt. Gör dig själv en tjänst och byt till autofokus för att få en skarp bild. Många kameror har ett par olika fokusinställningar som kan vara till hjälp när du tar bilder av vilda djur:
Välj en enskild fokuspunkt: Det här är när fokus använder en enda punkt istället för flera för att avgöra vad du ska fokusera på när du trycker ned avtryckaren halvvägs. Detta är ett bra val när du tar bilder av djur eftersom det gör att du kan rikta den enda punkten mot djuret för att säkerställa att kameran fokuserar där och ingen annanstans. Den enstaka fokuspunkten kan ställas in på mitten av bilden eller någon annan punkt. Att välja en fokuspunkt som inte är i mitten kan vara till hjälp när du komponerar en bild, till exempel när motivet är åt sidan.
Använd kontinuerligt fokusläge: I det här läget fortsätter din kamera att fokusera om avtryckaren trycks ned halvvägs. Detta är ett bra alternativ när du tar bilder av djur som rör sig snabbt. Med de flesta kameror kan du använda kontinuerligt fokus samtidigt som du använder en enda fokuspunkt, vilket ger möjlighet att kontinuerligt fokusera på en enda punkt.
För att kontrollera fokus medan du går, använd din LCD-skärm för att granska din bild efter att du tagit den. Du kan zooma in på områden där du vill att fokus ska vara superskarpt. Om det inzoomade området verkar oskarpt, ta en ny bild.
Du kan ha tur då och då och ha din kamera redo när du råkar träffa ett vackert djur som slår en pose. Men oftare kommer du att behöva vänta på att något speciellt ska hända. Att ha tålamod är viktigt för att ta fantastiska bilder av vilda djur.
Det är också viktigt att vara beredd att ta bilden när något speciellt händer. För att vara redo måste du:
Oavsett om du använder en peka-och-skjut-kamera, en smartphone eller en DSLR, måste du veta hur du använder din utrustning innan du tar dig ut. Tillbringa lite tid hemma med att utforska funktionerna på din kamera. Vet hur du justerar saker som slutartid, bländare och ISO.
Om din kamera inte tillåter dig att justera dessa, leta efter en förprogrammerad scener som du kan använda. Ofta kommer sportscenen att justera slutartiden och bländaren på lämpligt sätt för att ta bilder av motiv som rör sig snabbt. Läs mer om hur kameror fungerar.
Oavsett om du vill ta bilder av stora däggdjur eller små insekter kan det vara bra att ägna tid åt att undersöka det vilda djurlivet som är vanligt i området. Att veta vilken tid på dygnet djuret är mest aktivt och var det vanligtvis finns kan öka dina chanser att se varelsen och få ett bra skott. Internet är en bra resurs, men det är även fältguider för regionen du utforskar.
Om du i slutet av dagen, trots att du väntar tålmodigt och är förberedd, går hem utan bilden du hoppades på, se inte din tid där ute som ett slöseri. Samtidigt som du tar dig tid att observera vilda djur börjar du ta reda på djurens vanor, personligheter och mönster. Du kommer att ta reda på när djuren är mest aktiva, vägarna de gillar att resa och det unika beteendet som kommer att göra ett bra foto. Nästa gång du beger dig ut kommer du att vara bättre rustad att ta bilden.
Det kan vara frestande att göra vad som krävs för att få den perfekta bilden av ett djur utomhus, men det är viktigt att alltid följa bästa praxis för att resa i naturliga utrymmen och vara uppmärksam på hur din närvaro påverkar vilda djur. En av de sju Leave No Trace-principerna är att respektera vilda djur. Denna princip omfattar följande:
Ha alltid dessa punkter i åtanke när du fotograferar vilda djur.